in Cultura

Festivalul de Film Istoric Rasnov 2014

Poster FFiIn perioada 1-10 August 2014 va avea loc cea de-a sasea editie a Festivalului de Film Istoric de la Rasnov. Temele evenimentului din acest an sunt “Marele Razboi”, “1989, a fost sau n-a fost?” si “Los Angeles 1984” datorita celebrarii implinirii a 100 de ani de la declansarea Primului Razboi Mondial, 25 de ani de la Revolutia din 1989 si 30 de ani de la Olimpiada de la Los Angeles din 1984. 

In aceasta perioada vor rula peste 40 de filme documentare si de fictiune, vor avea loc dezbateri cu istorici si martori ai evenimentelor, discutii cu actori si regizori dar si concerte sau prezentari de carte.

Deschiderea festivalului va avea loc pe data de 1 August la ora 20:30 cu un concert extraordinar byron. De la ora 21:15 va rula pelicula lui Nae Caranfil, Closer to the Moon.

A doua zi de festival va aduce la Rasnov fanfara Armatei Libaneze, urmata pe 3 August de un recital Ozana Barabancea (voce) si Puiu Pascu (pian). Pe data de 8 august, Cetatea Rasnov va gazdui concertul lui Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers, iar pe 9 august va fi randul trupei Celelalte Cuvinte. Festivalul va fi inchis de trupa britanică The Flamenco Thief si de Junetrip din Cluj.

Printre productiile ce vor fi proiectate la Festivalul de Film Istoric se numara documentarele “Ultima reduta”, regizat de Nicholas Dimancescu, “In spatele cortinei” de Bogdan Mustata si “Premier Noël dans les tranchées”, in regia lui Michael Gaumnitz, „Une promesse”, cel mai recent film al regizorului francez Patrice Leconte, “La grande illusion” a lui Jean Renoir, drama “La France” semnata de Serge Bozon, “Die Männer der Emden”, regizat de Berengar Pfahl si “Walesa: Man of Hope”,  regia Andrzej Wajda. Un eveniment special din cadrul editiei din acest an este proiectia filmului mut “Tabu” (in regia lui Friederich Wilhelm Murnau) cu sound-design live.

Daca nu aveti program in perioada festivalului da-ti o fuga pana la Rasnov si urmariti din peliculele ce vor rula. Eu o sa fiu prezent in primul weekend asa ca poate ne intalnim pe acolo.

Festivalul de Film Istoric este produs de catre Primaria Orasului Rasnov, Asociatia Mioritics si Institutul European de Rute Culturale.
Parteneri principali: Uniunea Cineastilor din Romania, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Extern, Centrul National al Cinematografiei, Institulul Cultural Roman, Banca Transilvania, Clinica Zetta, Golin, Domeniile Samburesti, Aqua Carpatica, The Advisers si Asociatia Cultura Verde.

 

Write a Comment

Comment