in Cultura

Incepe Ideo Ideis, editia 9

10580085_733399053373449_3132225238325921867_n Astazi incepe la Alexandria a noua editie a Festivalului de Teatru Tanar Ideo Ideis. Perioada de desfasurare a festivalului este 18-26 August. Marea noutate a celei de-a IX-a editii este faptul ca, incepand din acest an, sectiunea “Competitie” se transforma in “Spectacole de Teatru Tanar“. In urma preselectiei, in aceasta sectiune intra an de an 9 trupe de teatru de liceeni din Romania. Ca urmare a parteneriatului pe care Ideo Ideis il are cu pauza_de_teatru, un festival local de teatru din Alexandria dedicat elevilor, tot incepand cu această editie va exista si o a 10-a trupa participanta, castigătoarea festivalului pauza_de_teatru. Aceasta trupa intra automat in sectiunea “Spectacole de Teatru Tanar”, fara a mai trece prin procesul de selectie.

Trupele participante anul acesta sunt: AICI din Constanta – “Sub aceeasi stea” de John Green, MIRCEA ALBULESCU din Campina – “Soacra cu 3 nurori”, farsa populara dupa Ion Creanga, AS din Bucuresti – “Clasa noastra”, adaptare dupa Tadeusz Slobodzianek, ATELIERUL DE TEATRU din Botosani – “ampiticipecreier.com” de Ilinca Anamaria Prisacariu, DOMINO din Ramnicu Valcea – “5 nuante de negru”, scenariu propriu, GONG din Roman – “Satul electronic” de Valeriu Butulescu, OGLINZI din Sinaia – “Povesti de familie” de Bijana Srbljanovic, THEATRON din Vulcan – “Visul unei nopti de sanziene”, adaptare dupa William Shakespeare, YORICK din Bucuresti – “Galcevile din Ghioggia” de Carlo Goldoni si StarT din Alexandria “Scene din viata insectelor” de Karel si Joseph Capek.

Printre surprizele pregatite de organizatori enumeram prezenta lui Victor Rebengiuc ce va sustine un masterclass de actorie si Vlad Ivanov care va sustine doua masterclass-uri. La Seara Povestitorilor vin Andi Moisescu (realizator TV), Horia Colibasanu (alpinist) dar si Andreea si Norbert Tako (fondatorii festivalului Plai). La Cinemateca Tarzie se vor urmari si apoi discuta doua productii de exceptie, “Closer to the Moon” in regia lui Nae Caranfil si “Lupu” in regia lui Bogdan Mustata. Atelierele de Maiestrie au ca invitati pe Arcadie Rusu, Vava Stefanescu si Mihaela Zamfirescu – pentru atelierele de coregrafie, Mihaela Michailov si Bogdan Georgescu – pentru atelierele de dramaturgie, Adrian Damian – pentru atelierele de scenografie, Raul Kusak, AFO si Dan Alexandru – pentru atelierele de muzica & ritm, Vlad Petri – pentru atelierele de educatie vizuala.

Pe scena Casei de Cultura din Alexandria vor urca si sapte spectacole de teatru profesionist. Pe 19 august, “Fata din Curcubeu” de Lia Bugnar de la Teatrul National din Bucuresti si are in distributie pe Tania Popa, acompaniata de Marian Hancu la pian. Pe 20 august, de la 20:30, se joaca “O noapte furtunoasa“, un spectacol foarte apreciat al studentilor de la UNATC. Pe 21 si 22 august se joaca doua spectacole de la Godot Cafe Teatru, “Bullets over Lipscani“, respectiv “Crema de zahar ars“, ambele cu incepere de la 20:30. Sambata, 23 august, incepand cu 19:30, este invitat spectacolul independent “Freak Show“, one-man-show cu Florin Piersic Jr. Pe 24 august, tot de la 19:30, se joaca un spectacol de la Teatrul Bulandra din Bucuresti, “Arta” cu Vlad Zamfirescu, Serban Pavlu si Gheorghe Ifrim in distributie. Seria de spectacole se incheie luni, 25 august, incepand cu 19:30, cu adaptarea lui Catalin Stefănescu după romanul Morometii: “Pai despre ce vorbim noi aici, domnule?” cu Marcel Iures si George Mihaita, in regia lui Alexandru Dabija.

Ne vedem acasa, ne vedem la Alexandria.

Write a Comment

Comment