in Cu de toate

Cat costa intretinerea unui caine?

12002182_932859676760718_3129930348355155154_n

Aceasta intrebare o aud de cel putin 2-3 ori pe saptamana. Prieteni, membri ai familiei si chiar lume pe strada imi pune aceasta intrebare. De cele mai multe ori nu stiu sa raspund pentru ca lumea vrea cifre si nu are timp sau rabdare sa inteleaga ca o cheltuiala cu un caine nu sta doar intr-o cifra si ca nu esta ceva standard. Este ca si cum te-ai duce intr-un magazin de electronice si ai intreba un angajat care sunt costurile cu un televizor…

Nu mai trebuie sa-l prezint pe dracul din poza. El este Selfie si are aproape 2 ani. Am stat si m-am gandit la intrebarea pusa si am inceput sa pun pe foaie cheltuielile pe care le am sau le-am avut cu animalul din dotare. Plecam de la primul moment in care a intrat in casa si avem:

  • Primele lucruri pe care le achizitionezi cand intri in posesia unui caine sunt: hrana uscata (recomand saci de 3-4 kg pentru ca aceasta sa-si pastreze proprietatile) – aproximativ 75 ron, hrana umeda (3-4 conserve pe saptamana) – 6 ron / conserva, jucarii (in functie de buget) – 50-100 ron, cos / saltea – 100 – 200 ron, 2 castroane – 15 – 20 ron si covorase pentru ca nu o sa aiba voie sa iasa afara pana la terminarea grilei de vaccinare – 25 – 40 ron.
  • Trebuie terminata grila de vaccinare, microcipat dar si deparazitarile (interna + externa) asa ca o sa ai de mers de 2-3 ori la veterinar, iar la fiecare vizita vei lasa 100 – 200 ron.
  • In momentul in care incepi sa iesi cu el afara ai nevoie de zgarda sau ham – 50 – 100 ron, lesa – 30 – 100 ron, dar si saci pentru ca o sa incepi sa strangi dupa el – 3 role – 10 ron.
  • Pana anul urmator cand trebuie sa-i refaci vaccinul anti-rabic o sa ai in fiecare luna deparazitare interna si externa – 50 ron / luna.

Cheltuielile lunare sunt cele de deparazitare si cu hrana. Aici mai pui si jucarii plus recompense, dar nu ar trebui sa te duca mai mult de 150 – 200 ron / luna.

Daca cainele este bolnavicios sau nebunatic ca al meu si intra in tot felul de situatii atunci o sa lasi o carca de bani pe la veterinar, dar nu e panica, niciodata nu mi-a parut rau dupa un leu cheltuit cu asta micul.

Adevaratele si cele mai mari cheltuieli le ai cu ce stricaciuni face cainele. Al meu e un beagle, un cretin de caine caruia nu-i place sa stea singur si astfel se razbuna de fiecare data cand ies din casa. Nu conteaza ce distruge, atat timp cat se simte razbunat. Incaltari, haine, canapea, fotolii, usa, pereti, chiar nu conteaza. El trebuie sa se razbune. Aceste cheltuieli nu le-am contorizat, dar sunt convins ca se ridica la o cifra cu trei zerouri si nu vorbesc de lei aici ­čÖé

Concluzia este ca daca va doriti un caine, alegeti-l intelept. Alegeti cainele in functie de locuinta, de programul de la serviciu, de timpul liber de care dispuneti si nu in ultimul rand de rabdarea de care dati dovada. Ganditi-va ca va luati o responsabilitate pentru 10 – 15 ani.

Am sa las aici si doua recomandari de cabinete veterinare pe care eu le frecventez, mai des decat mi-as dori, dar ce sa faci cand ai o haita acasa :).

  1. Blue Vets – Clinica cu program non-stop, cu doctori foarte buni. Preturile sunt un pic mai mari ca in alte parti, dar merita. Daca aveti o urgenta cu animalul din dotare va puteti duce cu incredere.
  2. Praxis Vetlife – O clinica micuta, dar care are de asemenea doctori foarte buni si mari iubitori de animale. Programul nu este non-stop asa ca verificati inainte daca este deschis. Incercati sa faceti programare deoarece este aglomerat.

Nota: Preturile sunt informative. Pentru calcule exacte cautati in magazinele de tip petshop.

Write a Comment

Comment