in Cu de toate

Ce facem in cazul unei alarme de incendiu?

alarama

Suntem invatati inca de mici ca atunci cand auzim o alarma de incendiu sa evacuam cladirea in care suntem. Evacuarea trebuie facuta in cel mai rapid mod, dar si calm, fara sa ne imbrancim sau sa ne calcam in picioare. In astfel de cazuri cele mai multe victime se inregistreaza din cauza panicii si a disperarii. Cei mai multi ajung sa fie raniti sau chiar sa moara calcati in picioare de celelalte persoane.

Acum ca ne-am amintit teoria, haideti sa vedem ce se intampla cu adevarat in cazul unei alarme de incendiu.

Eram sambata seara in Park Lake. Da, mall-ul acela din mijlocul orasului, construit intre blocuri si care a taiat o buna parte din Parcul IOR. Nu vreau sa discutam despre cum se dau autorizatiile sau despre faptul ca planul de urbanism a ajuns sa fie folosit pe post de hartie igienica de catre primarii care conduc Bucurestiul.

Am ajuns la mall in jurul orei 20:00 si dupa ce m-am invartit 15 minute sa gasesc un loc de parcare am intrat sa caut ceva de incaltat. Pentru ca orice iesire la cumparaturi trece si prin magazinul dedicat animalelelor, eram la Animax sa cumparam bunataturi pentru catei. In acel moment porneste alarma si o voce feminina se aude in tot mall-ul indemnand oamenii sa se indrepte catre cea mai aproape iesire. Am lasat tot ce adunasem si dam sa plecam. Primul soc il am cand angajatii de la petshop incearca sa ma convinga ca nu e nimic in neregula si ca ar trebui sa continuu cumparaturile. Pe drum spre iesire trec pe langa Carrefour si vad cum oamenii continua nestingheriti sa-si faca cumparaturile, sa stea la cozi, sau sa caste gura prin magazin. In celelalte magazine aceeasi poveste. Doar o mana de “prosti” isi lasasera cumparaturile sau renuntasera la cascat gura prin magazine si se indreptau spre iesire.

Dupa cateva minute se opreste alarma, vocea feminina dispare de pe fundal, dar nu primim informatii daca sa continuam evacuarea sau sa ne intoarcem la cumparaturi. Drept urmare eram intr-o mare ceata (la figurat pentru ca nu ardea nimic). Ne oprim la un tip ce avea un mare Security pe spate si-l intrebam ce se intampla. Aflam ca totul a fost o alarma falsa si ca cineva pus pe facut glume proaste a apasat butonul de alarma in parcare. De la difuzoare nu se aude nimic, nu am primit nicio informatie, asa ca ne-am continuat plimbarea prin magazine.

Dragi prieteni, a trecut un an de la #colectiv si noi nu ne-am schimbat cu nimic. Nu coruptia ucide ci prostia noastra. Degeaba iesim in strada, degeaba schimbam guverne sau presedinti, degeaba ne aratam indignati de tot ce se petrece in jurul nostru. In cazul unui accident tot o sa murim. pentru ca suntem prosti, pentru ca instinctul de conservare se declanseaza doar cand ne arde curul si atunci ne transformam in niste animale.

Si daca ardea mall-ul? Si daca se intampla ceva rau? Ne trezeam sa comentam pe Facebook, aratm cu degetul patronii de la Park Lake si ii puneam sa infunde puscariile, cand principalii vinovati suntem chiar noi. Noi, prostii care in loc sa lasam dracului tot ce facem si sa ne salvam pielea, continuam sa ne facem cumparaturile, continuam sa stam la casa de la Carrefour ca nu cumva sa ne ia cineva locul. Cu angajati ca cei de la Animax o sa murim pe capete in cazul unui incendiu. Pentru ca pentru ei este mai important sa faca vanzare decat sa-i salveze pe cei din magazin.

O sa ne mai confruntam cu accidente si nu o sa ne invatam minte si o sa aratam cu degetul spre altii, o sa cautam cu disperare vinovati, dar nu o sa ne uitam niciodata in oglinda.

Sursa foto.

Write a Comment

Comment

  1. Ieri, 19.11.2016, s-a intamplat din Park Lake, de data aceasta in Cinema City. Evident, in intunericul din sala, cu zeci de copii (eram la filmul Trolii), pe fondul sunetului sirenelor si al flash-urilor becurilor de avertizare, al vocii feminine impersonale din difuzor a fost o panica cumplita. Dar lumina in sala nu s-a aprins!!!! A intervenit personalul, spunand ca este o larma falsa! Dar niciun anunt general la statie, care sa dezamorseze oficial incidentul. Urat…